Reklama
 
Blog | Petr Skalka

O parkováním, strážnících, konceptech a všem možném…

Na stránkách mirasoft.cz je zveřejněn článek s názvem "Veřejná omluva" policistovi č.017 ( http://www.mirasoft.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=1 ). Nejedná se o žádnou zvláštní příhodu. Šofér zaparkoval auto na neoznačeném místě, kde se běžně parkuje. Strážník dal autu botičku a pokutu s tím, že údajně někde cca. kilometr od místa přes dvě křižovatky je značka omezující parkovaní v příslušné zóně (značka je zarostlá na výjezdu z města). Strážník se ale navíc měl údajně k řidiči, který přiznává, že je pruďas, chovat arogantně. Město Mariánské Lázně má neustálé problémy s parkováním aut jak občanu tak i hostů, příslušné organizace spravující poplatky a dohled a označení parkování situaci nezvládají = občas se diskutuje, ale nemění se vůbec nic. Město povoluje stavby supermarketů takřka v centru města a předem neřeší dopravní plán atd.

Parkování v Mariánských Lázních, ve městě postaveném a žijící na myšlence neustálého pohybu lidí ač turistů nebo nemocných, je prostě silně nevyřešené. Lze asi posoudit, kdo je v podobném případě v právu – pravděpodobně městský strážník. Nicméně, je velmi těžké posoudit, kdo je v právu subjektivním. Zde asi řidič.

Situační příhody:

Autor článku parkoval na dvorku domu v Mar. Lázních, kde již 34 let bydlí. Kousek tohoto dvorku město prodalo místnímu taxikáři, aby si zde mohl postavit budovu, kterou dál pronajímá. Za rychle se seběhnoucích okolností zastavila příjezdovou cestu jiná podnikatelka dlouhou rampou s chodníkem a schody. Na dvorku nelze tedy parkovat a ani popřípadě přistavit vozidlo. Například před měsícem přijeli řemeslnicí opravovat náš zchátralý dům a místní taxikář nelenil a poslal na ně policii. Prý mu patří půlka dvorku, nepřeje si po něm jezdit atd. (jedná se v jeho případě o plochu cca. 20 metr čtverečných za domem, která by se pouze přejela) Asi je v právu, ale…. že strážnici tak rychle přišli.

Jsem tedy nucen kupovat si od města místo k parkování v jiné ulici. Inu, proč by ne? Mariánské Lázně jsou město turistické a lázeňské, navíc pouze s jednou velkou ulicí. Tedy asi jako normální vesnice. A když bydlet na vesnici, tak alespoň v centru. Problém je ovšem v tom, že v ulici, kde mám zakoupené místo pro parkovaní, nebývá někdy volné místo. Ulice je dobře označena značkou umožnující pouze rezidentní stání a podle prodejce rezidentních stání, je na každou ulici prodáno pouze tolik stání, kolik se jich na ní vejde. Nebývá volno, protože jsou tam zaparkována auta, která označení rezidentních stání nemají. V takovém případě parkuji přímo na Hlavni ulici, kde je ale pouze placené parkování. Pokud stojím déle, kupuji poslušně parkovací lístek, pokud potřebuji vyložit děti nebo nákup, zastavím bez lístku. Ale brzo si ho začnu kupovat. Už na mě přišla strážnice a udělala na mě ukazovákem: "Ty, ty, ty" Přitom jsme slušný občan, mám parkovací místo kopeno.
Kdo je v právu? Strážnice, ale …. subjektivně legitimně …

Reklama

Proč parkovací systém v Mariánských Lázních nefunguje?

Myslím, že je to jednoduché. Městští politici nemají systém. Nejsou schopni se shodnout, protože jim chybí na čem se shodnout – nějaký koncept. Dnešní starosta Z. Král ještě jako místostarosta před třemi roky, chtěl vyhláškou obyvatelům na Hlavni ulici zakázat parkování úplně s tím, že budou muset parkovat na zašlém centrálním parkovišti a nebo v jediném, mariánskolázeňském, ukrutně drahém parkovacím domě. Chtěl vytvořit hezké město, podle jeho slov jako ve Švýcarsku. Inu, proč by ne? Ale tohle není koncept. Zakázat v centru bydlícím lidem parkovat ve městě s tím, a parkují dva kilometry níže na ploše, která je opuštěná a téměř policií nehlídaná. Občané, kteří se nebáli, se tehdy právem ohradili, a město na tuto ideu prozatím zapomnělo. Nicméně uběhlo, několik let, a stále se nic neděje. Například: Nový parkovací dům? K tomu P+R parking? Diferenciální parkované podle rezidence a místa (ony známé švýcarské barevné vodorovné označení parkovacích míst). Nevím, nejsem politik a ani odborník. Politici a odborníci jsou placeni z veřejných peněz, aby pro mě, jako všech skutečností nevědoucího neodborníka, něco vymysleli. Inu občané,volejme: "Začněte, prosím, myslet…!"

P.S:
Na začátku článku jsem zmínil, že se pokutující strážník měl údajně k řidiči, který přiznává, že je pruďas, chovat arogantně atd. Myslím, že tohle je fatální problém. Horší, než nevyřešený parkovací systém. Strážník by měl být v první řadě vytrénován k tomu, aby jakéhokoliv pruďase zkrotil. Má kvůli tomu i zbraň, pokud dojde na fyzické násilí. Pokud ale není napaden, má občana jakkoliv nadávajícího uklidnit a zkrotit. Je jasné, že se mu to díky emočním hormonům rozčilujících se hříšníků, často nepodaří. On sám, ale musí ustat v klidu a ovládat se. Nebýt nikdy arogantní a používat asertivní techniky chování. Ale oni to neumějí. A bohužel, vzhledem k jejich obecnému vzdělání to ani nezvládnou. Proto je asi lepší, se strážníkům vyhýbat. Takže, dobře parkujte, obejděte místo alespoň v perimetru jednoho kilometru a hledejte značku zákazu parkování. A až uvidíte strážníka upalujte pryč*. Uvědomte si, jak nízké musí mít strážník základní a kulturní vzdělání, aby se strážníkem mohl stát. Pokud netušíte, tak vám napovím. Nelze paušalizovat, nicméně mojí spolužáci ze základní školy, kteří dolezli na střední školu a absolvovali ji pouze s odřenýma ušima většinou: ve škole se neučili, často opisovali, nedostávali jedničky, snili o tetování na kůži atd. Prchejte!

*Choďte do parku. Tam je neuvidíte. Ale zase tam běhají zlá plemena psů bez vodítka. Takže přašť jak uhoď.