Reklama
 
Blog | Petr Skalka

Pár poznámek k případu Kundera

Příliš nechápu hysterii okolo údajného udání. Nikdo, kdo je normální, přece neřekl, že pan Kundera je zlý udavač. Pokud některá masově se prodávající media v komentářích něco podobného tvrdí, jedná se pouze jen o komentáře. Tedy výklady lidí, sice vystudovaných, ale často běžných lidí, jejichž profesní a morální kariéra nepřesáhla hranice Prahy natož státu.  

Otazník?

Je Kundera udavač? To nikdo neví. Nicméně na policejním protokolu je uvedeno jeho jméno, datum narození, místo narozen a jeho tehdejší aktuální bydliště.

Kundera komunistou

Reklama

Nevěděl jsem, že byl pan Kundera nadšeným komunistou. Budu se s tím muset dlouhou srovnat. Je to pro mě mnohem větší šok, než údajné udání. A spíš tuto skutečnost by měl asi vysvětlit a tím se od útoků z tisku osvobodit.

Günther Grass

Srovnání se spisovatelem Güntherem Grassem a jeho vojenskou službou u SS není možné. Pan Grass se podle svých slov nedostal do SS dobrovolně jako fanatický nacista. Jako kluk chtěl na ponorky. Vlastně se tak dobrovolně přihlásil na vojnu. Když pak vlast volala, odvedli ho pak rovnou k SS. Navíc dnes se už přece ví, že v posledních letech války k SS chodili posily podle aktuální potřeby. Už nebrali pouze blond chlapy s dvěma metry a s dobrých kádrovým posudkem. Kluky odváželi k jednotkám tak jako asi u nás odváželi komunisté vojáky k různým vojenským útvarům.

Srovnání utrpení

Skutečnost, že byl pan Dvořáček jako dlouho vězněn je hrozná. Na druhou stranu pokud by byl tehdejší režim demokratický a chytl by tu agenta-špióna asi by ho také potrestal (i když asi ne tak surově). Pan Dvořáček ale navíc svým posláním bojoval proti zločinnému režimu a za to by měl dostat velký dík a určitě jasnou informaci, co se tenkrát opravdu stalo. To co musel vytrpět on, nelze srovnat s pouhým zhanobením osoby pana Kundery v tisku.

Satisfakce pro paní Militkou

Paní Militká byla krásná žena. Po události s panem Dvořáčkem žila podle svých slov celý svůj život s vědomím, že to možná byla ona, kdo jejího bývalého přítele přílišnou ukecaností prozradila. I když je to pro ni asi dost pozdě, je skvělé, že se objevily dokumenty, které tuto její zátěž značně ulehčují.

FAX

Myslím, že historik nemusí žádat vysvětlení od osob uvedených v policejnímu dokumentu, který není falzifikátem. Dokázal bych si představit spíše, že by se zeptal na vysvětlení pana Kundery v případě, kdyby takový dokument neexistoval a z vyprávění účastníků události by vyplynulo, že pan Kundera v zatčení pana Dvořáčka určitou roli sehrál. Pan Kundera ale nereagoval. Respekt ale má údajně zprávu o doručení faxu (ve Francii je podle mých zkušeností FAX pořád oblíbený nástroj komunikace). Navíc pan Kundera může ve svém postavení kdykoliv dát rozhovor nebo vyjádření komukoliv, a ten ho bude okamžitě publikovat.

Pravost udání

Kdyby na místě jména oznamovatele Kundery (+ datum narození atd.) bylo jméno pro společnost nezajímavého člověka, například mého otce (+ datum narození, atd.), nedokážu si představit, že by o pravosti udání kromě asi naší vlastní rodiny vůbec někdo pochyboval.

Reakce spisovatelova

Spisovatel zareagoval podrážděně. Kdo by ne. Neměl jsem ale v prvních dnech pocit, že by to bylo až tak kvůli nalezení dokumentu. Spíše jsem rozuměl, že se pan Kundera hněvá, že článek o údajném udání přichází v době Frankfurtského knižního veletrhu. Tak vynikající a komerčně úspěšný spisovatel nemá problém s prodejem svých knih (záleží na srovnání s kým). Tak proč? V dobách konání veletrhu lze očekávat spíše nominace na různé ceny za literaturu. Ocenění G. Grasse nobelovkou přišlo také tuším v době konání veletrhu. Pokud se ale celá aférka nevysvětlí, nobelovská literární komise může mít své pochyby. I když, cena je to za literaturu, ne za charakter člověka. A už vůbec nesluší nikomu kromě poškozeného někoho morálně soudit.

Pokud pan Kundera chce umřít pouze s tím, že podrážděně něco k oné události vykřikoval, je to jeho věc. Já bych se přiznal a dešifroval své chování, anebo bych se snažil svou nevinu, byť těžko nějakým obhajujícím textem profesionálního spisovatele zveřejnit ( i bez důkazů) Ať si z toho vezme každý co chce…