Reklama
 
Blog | Petr Skalka

Záloha na vytápění

Zprostředkovatel tepla, kterému platí moje domácnost už mnoho let zálohy na teplo, mi každoročně vrací přeplatek ve výši přes deset tisíc korun. Je zvláštní, že se nikdy netrefí a napočítává už několik let tak vysoké předplácení. Možná to ale není náhoda.

Předpokládejme, že ve městě, které má asi 15 000 obyvatel využívá centrálního vytápění tak 12 000 lidí. Počítejme, že v jedné domácnosti bydlí průměrně čtyři lidé. To znamená 3 000 domácností. Tři tisíce domácností znásobeno deseti tisíci korun za zálohy dá 30.000.000 Kč.
Třicet milionů přebytku z přeplatků na zálohy, které firma zprostředkovávající teplo má k dispozici navíc ke svému zisku z dodávek tepla. Tyto peníze má firma na účtu po celý rok. Má je de facto ale napořád, protože pokud stále domácnosti platí vysoké zálohy, dost převažující skutečné náklady + daně a zisk, peníze se jen točí dokola. (1) Třiceti miliónu volných korun může v rukou průměrného finančníka, který příliš moc neriskuje a není přespříliš bojácný, vydělat další peníze. Podle střízlivých odhadů by průměrný a velmi opatrný finančník dokázal vydělat 2,5 až 3 procenta z částky. Závisí to samozřejmě na povaze a na časové délce investic.
A domácnost, která platí, z toho nemá vůbec nic.

Je docela možné, že se tato úvaha jen trochu nebo i vůbec nepřibližuje skutečnosti. Je možné, že se na zálohách napakuje další firma zprostředkovávající firmě vyrábějící teplo. Je také teoreticky možné, že tak vysoké přeplatky platí pouze moje domácnost. Nevím. Vím pouze, že pokud bych např. v USA platil na zálohách na něco, co mohu spotřebovat, ale pravděpodobně nespotřebuji, dostanu přeplatek na konci splátkového období nazpět i s úroky, a hlavně s přehledným výpisem finančních aktivit, které firma s penězi provedla.
Jsou to přece jenom "hergot" moje peníze.

1)Navíc ve situaci, kdy je prý teplo v mém město nejdražší v západočeském kraji a kdy údajně městská správa pronajímá výtopnu za směšnou částku – snad jen symbolickou 1Kč ročně ??

 

Reklama